Çilek Soslu İrmikli Muhallebi Tarifi

Çilek Soslu İrmikli Muhallebi

Geçen gün dolapta kalan çilekleri değerlendirmek adına uzun zamandır yapmadığım irmikli tatlıyı çilek soslu yapayım dedim. Bunun için bildiğimiz klasik irmikli tatlının irmik miktarını azıcık azaltıp kaselere döktüm ve çilekleri de nişasta ekleyerek sos haline getirdim. Sos için kullandığım çilek miktarı biraz az nişasta miktarı da biraz fazla gelince sostan çok çilekli su muhallebisine benzedi ama biz bu halini de çok sevdik.

Siz daha sos kıvamında olmasını isterseniz çilek ve su miktarını arttırıp nişasta miktarını yarıya düşürebilirsiniz. Bir de ben çilekler parça halinde olsun istediğimden küçük küçük doğradım. Eğer daha pürüzsüz olmasını isterseniz blender kullanabilirsiniz. Bu tatlının çilekli sosla uyumu çok güzel olsa da vişne,şeftali,çikolata soslusu da çok güzel oluyor. Vişneli ve şeftaliliyi yaparken aynen çilekli sos yapar gibi yapıp yerine bu meyveleri ekliyoruz ama vişneli de şeker miktarını arttırmanız gerekebilir.

Çikolata soslu yaparken ise kremayı kaynatmadan sadece ısıtıp içerisine çikolata ekliyoruz ve muhallebimizin üzerine döküyoruz. Dilerseniz hazır çikolata sosu da kullanabilirsiniz. Hatta ben sade severim derseniz hiç sos yapmadan da üzerine hindistan cevizi serperek servis yapabilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa 1 gün önce yapıp buzdolabında dinlendirirseniz tadı çok daha güzel oluyor. Yaz günlerine çok yakışan bu pratik tatlıyı daha önce denemediyseniz bence şimdi tam sırası.

Çilek Soslu İrmikli Muhallebi Malzemeler

Muhallebi

  • 4 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 4 yemek kaşığı şeker (şeker miktarını damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 paket vanilin (olmasa da olur)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Çilekli sos

  • 1 su bardağı çilek
  • *1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı şeker (şeker miktarını damak zevkinize ve meyvelerin tatlılık derecesine göre arttırıp azaltabilirsiniz)
  • 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta (buğday veya mısır nişastası farketmez)
  • Nişastayı açmak için yarım su bardağı su

Çilek Soslu İrmikli Muhallebi Tarifi

Süt,şeker ve irmiği tencereye alıp orta ateşte karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp vanilin ve tereyağını ekleyip yağ eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. 1-2 dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Mikserle 1-2 dakika çırparak muhallebimizin daha pürüzsüz olmasını sağlıyoruz.

Ardından muhallebimizi servis yapacağımız kaselere paylaştırıyoruz. Eğer ters çevirerek servis yapmayı düşünüyorsanız muhallebiyi dökmeden önce kaselerinizi sudan geçirmeyi unutmayın. Muhallebimiz soğurken bir taraftan da sosunu hazırlıyoruz. Bunun için doğranmış çilekleri su ve şekerle birlikte kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca suda çözündürdüğümüz nişastayı yavaş yavaş kaynayan çilekli karışımımıza ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.

Sosumuz koyulaşınca ocaktan alıp muhallebilerin üzerine döküyoruz. Dışarıda biraz soğuttuktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendiriyoruz ve tatlımız servise hazır hale geliyor. Eğer canınız hafif ve sütlü bir tatlı istiyorsa hiç beklemeden doğru mutfağa çünkü o tatlı bu tatlı bence 🙂

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.