Havuçlu Dereotlu Poğaça Tarifi


Bu aralar günler biraz koşturmacalı geçiyor. Haliyle Gönenç’ in ara öğünlerini hazırlamak da ancak iki arada bir derede mümkün oluyor. Mesela geçen gece tam uyuyacakken aklıma gün içerisinde ne yiyeceği sorusu gelince kendimi yine mutfakta buldum. Ne yapsam diye düşünürken oldukça pratik, besleyici değeri yüksek, hem ara öğün hem de kahvaltı olarak tüketilebilecek bu poğaçalar çıktı ortaya.

Ayranla birlikte güzel bir ara öğün seçeneği olabileceği gibi yanında zeytin ve yumurtayla da nefis bir kahvaltıya dönüşebiliyor.

Ve sanırım yaptıklarımın hem onun hem bizim damak tadımıza hitap etmesini hedeflediğimden olacak, yine kahvaltıda hepimiz severek yedik. Hatta biz yetişkinler biraz daha fazla sevmiş olabiliriz malum yanında çay var.

Ben peynir olarak yağlı,sert Edirne peyniri kullandım ama lor,süzme peynir,dil peyniri gibi dilediğiniz bir peyniri veya birkaç çeşit peyniri birlikte kullanabilirsiniz. Un olarak da siyez unu tercih ettim. Hem tadı hem dokusu oldukça yerindeydi poğaçaların. Ama kontrollü bir şekilde ekleyerek dilediğiniz bir un çeşidini veya birkaç çeşit unu karıştırarak kullanabilirsiniz. Bizim evin minik gurmesi çok sevdiğinden üzerine ayçekirdeği içi koydum sevmiyorsanız çörek otu,susam veya sevdiğiniz başka tohumlardan kullanabilirsiniz. Gelelim gecenin bir yarısı evi mis gibi kokutan poğaçaların tarifine.

Havuçlu Dereotlu Poğaça Malzemeler

  • 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine) ( 1 yaş altı için sadece sarısı)
  • 1 çay bardağı yoğurt (ev yoğurdunun olabildiğince koyu kısmından)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
  •  1 tane orta boy havuç
  •  ½ demet dereotu (miktarı dilediğinizce artırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı dolusu peynir
  • 1 tatlı kaşığı ruşeym
  • 1 paket kabartma tozu (veya 2-3 damla limonla karıştırdığınız 1 çay kaşığı karbonat)
  • 2-2,5 su bardağı siyez unu (kinoa unu,yulaf unu,nohut unu,tam buğday unu gibi istediğiniz bir un çeşidi)
  •  tuz (1 yaş altı tuz eklemeden) (tuz miktarını peynirinizin tuzluluk oranına göre ayarlamayı unutmayın)
  • Üzeri için ayçekirdeği içi

Havuçlu Dereotlu Poğaça Yapılışı

Dereotlu Havuçlu Poğaça Tarifi İçin MalzemelerDerin bir kabın içerisinde önce yumurta,tereyağ,zeytinyağı ve yoğurdu çırpıyoruz.

Üzerine rendenin ince tarafıyla rendelediğiniz havuç,ince ince doğradığımız dereotu ve peyniri ilave ederek karıştırıyoruz.

Daha sonra ruşeym, kabartma tozu ve unun bir kısmını ekleyerek yoğuruyoruz. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene dek un eklemeye devam ediyoruz.

Hamurumuzdan cevizden biraz büyük parçalar alıp yuvarlıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp ayçekirdeklerini serpiyoruz.

Önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişiriyoruz.

Ve mis gibi sıcacık poğaçalarımızın tadını çıkarıyoruz. Afiyetle…


Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.