Şekersiz Muzlu Fındıklı Kek Tarifi

Kararmaya başlamış muzları değerlendirmenin en lezzetli yollarından biri bence muzlu kek yapmak. Önceden tariflere sadık kalarak içerisine şeker,esmer şeker veya damla çikolata eklerdim nefis olurdu. Bu kez Gönenç de yesin diye düşündüğümden bu seçenekleri eledim ve sıcak suda yumuşatıp püre haline getirdiğim hurmaları kullandım. Açıkçası yaparken benzer bir lezzet yakalayabileceğim konusunda çok umutlu değildim ama şaşırtıcı bir şekilde bu haliyle de önceden yaptıklarımı asla aratmadı. Kullandığım hurma miktarı ve muzun verdiği tatlılık bizim için ideal oldu. Ama daha tatlı bir kek elde etmek istiyorsanız hurma miktarını arttırabilirsiniz.

Şekersiz Muzlu Fındıklı Kek

şeker katkısız muzlu fındıklı kekBen yaparken hem besleyici değerini hem de lezzetini arttırmak adına un haline getirdiğim fındıkları ekledim. Tadını ve dokusunu o kadar çok sevdik ki bir sonraki yapışımda fındık unu miktarını arttırarak yapmayı planlıyorum. Ama sevmiyorsanız veya alerjiniz varsa eklemeyebilirsiniz. Un olarak da tam buğday unu tercih ettim ama yulaf unu,kinoa unu gibi dilediğiniz bir un çeşidini kullanabilirsiniz.( Hep söylediğim gibi farklı bir un çeşidi kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken tek şey klasik kek hamuru kıvamını elde edene dek kontrollü bir şekilde un ilavesi yapmak. Aynı şekilde fındık eklemeyecekseniz de kullanacağınız un miktarı biraz artacaktır.)

Piştikten sonra içi hafif nemli kalan yumuşacık bir kekiniz oluyor. Nem oranı yüksek olduğundan buzdolabında saklamanız gerektiğini aksi takdirde çok hızlı bozulacağını hatırlatmak istiyorum ama o kadar lezzetli ki bozulacağı kadar uzun bir süre dolapta bekletebileceğinizi de düşünmüyorum açıkçası.

Son olarak da mutlaka ama mutlaka muzlarınızın yeterince olgunlaşmış olmasına dikkat etmenizi; aksi halde kekinizin hem tadının hem de kıvamının istediğiniz gibi olmayacağını ekleyerek tarife geçiyorum.

Şekersiz Muzlu Fındıklı Kek Malzemeler

  • 2 yumurta ( 1 yaş altı sadece sarısı ama o zaman yumurta miktarını 3 kullanmanız daha iyi sonuç verecektir)
  • 6-7 tane iri hurma
  • 3 tane olgun muz (muzlar küçük olduğundan 3 tane kullandım eğer elinizdeki muzlar büyükse 2 tane)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 çay bardağı yoğurt (1 yaş üstü için süt kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı fındık unu (+9 ay üzeri bebekler için)
  • 1 çay bardağı tam buğday unu (kinoa unu,yulaf unu,nohut unu,siyez unu,tam buğday unu gibi istediğiniz bir un çeşidi)
  • ½ çay kaşığı karbonat
  • 2-3 damla limon suyu (karbonatı eritip aktive etmek için)

Şekersiz Muzlu Fındıklı Kek Yapılışı

Yumurtalarımızı 2-3 dakika yüksek devirde çırpıyoruz.

Üzerine sıcak suda yarım saat kadar bekletip püre haline getirdiğimiz hurmaları ve pürüzsüz olacak şekilde ezdiğimiz muzları ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.

Bu karışıma oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağını ve yoğurdu ilave edip karıştırıyoruz.

Daha sonra un haline getirdiğimiz fındıkları ekliyoruz ve tekrar karıştırıyoruz.

En son unu ve limonla erittiğimiz karbonatı da ilave edip son kez karıştırıyoruz.

Tereyağı ile yağladığımız ve çok az un serptiğimiz kalıbımıza döküp, önceden 170 dereceye ısıttığımız fırınımızda,kürdan testini geçene kadar pişiriyoruz. Pişerken evi saran o kokuya dayanabilirsek eğer biraz soğuduktan sonra afiyetle yiyoruz 🙂

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.