Bal Kabaklı Pankek

Çoğumuzun sevdiği, sevmeyenlerin de faydalarını öğrendikten sonra sevmek veya sevmese de tüketmek için çeşitli yollar deneyeceğini düşündüğüm kış güzellerinden biri balkabağı. Peki neymiş insanı her yemeğin içine eklemeye itecek kadar faydası diyecek olursanız.

Bu turuncu renkli güzel meyve (evet çoğumuz için sebze olsa da çekirdekli yapısından dolayı aslında meyve sınıfına giriyor) tam bir vitamin ve mineral bombası. A vitamini, demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum yönünden oldukça zengin. Yağ ve kalori içeriği düşük olmakla birlikte lif içeriği oldukça yüksek. Tüm bu bileşimi sayesinde;

  • Sağlıklı kemik ve diş gelişimine katkı sağlar.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Göz sağlığı ve hücre yapılanmasına faydalıdır.
  • Bağırsak sağlığına fayda sağlar, özellikle kabızlığa birebirdir.
  • Beyin gelişimini destekleyen yiyeceklerdendir.

Ayrıca bebeklerimizin beslenmesine 6. Aydan itibaren ekleyebileceğimiz alerji riski düşük, besleyici değeri yüksek ve tadı itibarıyla çoğu miniğin bayıldığı bir yiyecek olması da büyük artılarından.

Tatlısı,çorbası,zeytinyağlısı,böreği derken çok fazla şekle girebilen ve hemen hepsine çok yakışan balkabağının tüketimini arttırmak adına ben genelde çorbalarına bir parça atmayı tercih ediyorum. Ama bu kez buharda haşlayıp püre haline getirdiğim kabaklardan pankek yapmayı denedim ve bizimki çok sevdi. Üzerine biraz tahin,pekmez ve cevizle muhteşem bir tatlıya dönüştü. Eğer bebeğiniz 1 yaş altıysa yumurtanın sadece sarısını kullanarak ve süt yerine peynir altı suyu veya kıvamı koyu gelirse çok çok az su ilave ederek yapabilirsiniz.  Hafta sonu kahvaltı masanızı şenlendirecek değişik bir pankek tarifi arıyorsanız bunu denemelisiniz diyorum ve hemen tarife geçiyorum.

BALKABAKLI PANKEK MALZEMELER

  • 2 yemek kaşığı tepeleme kabak püresi
  • 1 yumurta (1 yaş altı sadece sarısı)
  • ½ çay bardağı keçi sütü (1 yaş altı kıvamı koyu olursa peynir altı suyu veya çok az su ekleyebilir)
  • 1 çay kaşığı tepeleme rüşeym
  • 1/2 paket kabartma tozu veya 1-2 damla limonla aktive edilmiş ½ çay kaşığı karbonat
  • 2 tepeleme yemek kaşığı çavdar unu
  • 1 çay kaşığı tereyağı (tavayı yağlamak için)

BALKABAKLI PANKEK YAPILIŞI

Önce balkabağı püresini hazırlayarak işe başlıyoruz. Bunun için 2-3 ince dilim kabağı buharda haşlıyoruz veya çok az suyla yumuşayana kadar pişiriyoruz. Yumuşayan kabaklarımızı ezerek püre haline getiriyoruz. Yumurtayı ve sütü bir kapta köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.

bal kabakli pankek tarifi ve malzemeleriÜzerine balkabağı püresini ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra rüşeym,kabartma tozu ve çavdar ununu ekliyoruz. Ben çavdar unu kullandım ama dilediğiniz unla yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta her un çeşidinin sıvıları emme kapasitesi değişik olduğundan ununu kontrollü eklemek. Klasik pankek hamuru kıvamında olan hamurumuzu ısıttığımız tavayı çok az yağlayarak önlü arkalı pişiriyoruz. Ben böyle minik ve aynı boyutlarda elde etmek için hamuru tatlı kaşığıyla döktüm. Üzerine tahin,pekmez ve ceviz ilave ederek afiyetle yiyoruz, yediriyoruz.

2 Yorum
  1. Ayşen

    Ayyy buna bende bayılırım kızımada önereceğim çocuklara yapsın. Guzel tarif için çok teşekkür ederim ?

    1. Pınar

      Rica ederim 🙂

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.