Fırında Çıtır Kereviz

Kış gelince neredeyse her hafta kereviz pişer bizim mutfakta. Hem portakallısını hem de yoğurtlu salatasını çok severiz. Geçen gün yine ayvalı portakallısını yapacakken evde çok az karnabahar kaldığını görünce ben en iyisi hepsini fırına atayım dedim. Daha önce buharda 10 dakika kadar haşladığım karnabaharları yumurtalı karışıma ardından da unlu karışıma bulayıp fırına atmıştım ve tadına bayılmıştık. Neden kerevizlere de aynı şeyi yapmıyorum dedim ve sonuç tek kelimeyle EF-SA-NE oldu. Gönenç bile gidip gelip “”haaaam” diye diye yedi. Ben un olarak mercimek ve mısır unu tercih ettim. Daha önce karnabahar yaparken buğday ununu da denemiştim o da güzel oldu ama bu haliyle lezzeti katlanmış desem yalan olmaz.

Mısır,buğday veya mercimek ununu tek başına ya da karıştırarak kullanabilirsiniz. Baharat olarak dilediğiniz tüm baharatları kullanabilirsiniz ama kimyon ve kişnişin çok yakıştığını söylemeliyim. Hatta sarımsak tozu da güzel olur. Fırında son 15 dakikasını fanlı olarak pişirmeniz çıtırlığını arttıracaktır. 1 yaşın altındaki bebeğiniz de yesin derseniz tuz eklemeden, baharatını minimumda tutup; yumurtanın sadece sarısına süt yerine biraz su eklemeniz yeterli. Kereviz yemeyenler veya sağlıklı atıştırmalık arayışında olanlar için de daha iyi bir alternatif olur mu bilmiyorum. Bizim evde portakallı kerevizi tahtından etti umarım sizler de seversiniz.

FIRINDA ÇITIR KEREVİZ MALZEMELER

fırında çıtır kereviz malzemeleri listesi

  • 1 tane orta boy kereviz
  • 1/2 limon suyu (kerevizlerin kararmaması için)
  • 1 yumurta
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 yemek kaşığı mercimek unu
  • Tuz
  • Baharatlar (kimyon,kişniş,zerdeçal,karabiber,kırmızı toz biber)

FIRINDA ÇITIR KEREVİZ TARİFİ

Önce fırınımızı fansız 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlıyoruz. Kerevizi parmak patates boyutlarında dilimleyip yarım limon sıktığımız suyun içerisine atıyoruz. Bu hepimizin bildiği gibi kerevizlerin kararmayıp bembeyaz kalmasını sağlamak için. Onlar beklerken diğer taraftan yumurtayı iyice çırpıyoruz. Üzerine süt ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip güzelce karışmalarını sağlıyoruz. Başka bir kapta unları, tuzu ve baharatları karıştırıyoruz. Elde ettiğimiz un karışımını büyükçe bir buzdolabı poşetine koyuyoruz.

Kerevizlerimizi sudan çıkartıp önce yumurtalı karışıma bulayıp daha sonra içerisinde un olan poşete atıp poşeti sallayarak unun kerevizlerin her tarafını kaplamasını sağlıyoruz. Unlanmış kerevizlerimizi yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde koyuyoruz. Kerevizler bitene kadar aynı işlemleri tekrarlıyoruz. Fırına atmadan önce kalan 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını da gelişi güzel kerevizlerin üzerine gezdirip fırına atıyoruz. 20 dakika fansız 180 derecede pişirdikten sonra sıcaklığı 200 e yükseltip fırının fanını çalıştırıyoruz. İstediğimiz kıtırlığa ve renge kavuşuncaya kadar yaklaşık 15 dakika daha pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz yanında sarımsaklı yoğurtla servis ediyoruz.

Afiyetle..

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.