Bebeğim Neler Tüketmemeli

Ek gıdaya başlarken aslında en önemli konulardan biri de bebeklerimize vermememiz gereken gıdalar. Bu gıdaların çoğu 1 yaşına, bazıları da 2 yaşına kadar verilmemeli.

Bazılarıyla ise mümkün olsa da hiç tanışmasa.. Gelelim yasaklılara;

İnek Sütü

Alerjen özelliği yüksektir. Sindirimi zor proteinler, fazla miktarda sodyum,potasyum,klor içerdiğinden bebeğinizin karaciğer ve böbreklerini yorar. Demir ve C vitamini açısından yetersiz olduğundan bağırsaklarda kanamalara ve demir eksikliği anemisine (kansızlığa) sebep olur.  Ancak yoğurt ve peynir yapımı sırasında protein yapısı değiştiğinden zararlı etkileri ortadan kalkar. Bu nedenle 1 yaşına kadar bebeklerimize kalsiyum kaynağı olarak süt değil yoğurt ve peynir vermeliyiz.

Bal

Balın içerisinde clostridium botulinum adı verilen bakterinin sporları bulunur. Çiçek polenlerinden gelen bu sporları yetişkinler etkisiz hale getirebilirken; 1 yaşın altındaki bebeklerin bağırsak yapıları buna müsait değildir ve botulizm’ e sebep olabilir.

Tuz

Bebekler anne sütünde bulunan sodyum ile günlük tuz ihtiyaçlarını karşılarlar. Fazladan tuz vermek vücutlarından su kaybına neden olur,yeni gelişmekte olan böbreklerine zarar verir ve ileride kalp damar sorunlarına yol açabilir.

Şeker

Tabi ki bebeğimizin de karbonhidrata ihtiyacı var. Ama anne sütünden,meyveden,sebzeden ve tahıllardan aldığı karbonhidrat onun için zaten yeterli. Yani rafine şekere asla ama asla ihtiyacı yok. (Hatta bizim de yok) Şeker alımı iştahsızlığa, diş çürüklerine, ileriye dönük hatalı beslenme alışkanlıklarına, diyabet, obezite, kanser, kalp damar hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlar. Bu nedenle bebeğimizi sadece 1 yaşına kadar değil mümkün olduğunca şeker ve şeker içeren gıdalardan korumalıyız. Bunun yerine kuru meyveler, hurma, keçiboynuzu unu, pekmez gibi doğal tat verici gıdalardan faydalanabiliriz.

Midye, Kalamar Gibi Deniz Ürünleri

Alerjik ve ağır metal içeriklerinin yüksek olması nedeniyle 1 yaşına kadar verilmemeli. 2 yaşına kadar önermeyen kaynaklar da mevcut. En iyisi doktorunuza danışmadan tüketmemek.

Bakla

Kan hücrelerinde Glikoz-6-fosfat-dehidrogenaz enzimi eksik olan kişilerde bakla favizm denilen hastalığa sebep olur.(Kırmızı kan hücrelerinin ani yıkımı ile yüksek ateş ve derin bir anemi.) Bebeğimizde bu enzimin eksik olup olmadığını bilemeyeceğimizden 2 yaşına kadar bakla vermemek en doğrusu olacaktır.

Şarküteri Ürünleri

Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri nitrat, fazla miktarda yağ ve tuz içerdiğinden bebeklere verilmemeli. Çocukluk döneminde de mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.

Çay

İçeriğindeki tanin nedeniyle demir ve diğer mineralleri bağladığından demir eksikliğine yol açar. Kafein içerdiğinden ve besleyici değeri olmadığından sadece 1 yaşına kadar değil sonrasında da olabildiğince uzak tutulmalıdır.

Kafein İçeren Gıdalar

Çikolata, kahve, kakao gibi kafein içeren gıdalar kalsiyum ve diğer besleyici maddelerin emilimini engeller. Ayrıca çikolata yüksek miktarda yağ ve şeker içerir. Olabildiğince uzak tutmamızda fayda var.

Alerji Oluşturabilecek Gıdalar

Çilek, domates, yer fıstığı alerji oluşturabileceğinden verilmemesinde fayda vardır.

Tropikal meyveler (avokado/ananas/mango vb.) alerji potansiyelleri çok yüksek olduğundan önerilmiyor. Ancak avokado subtropikal olduğundan verilebilir .Yine de verileceği zaman bebeğinizi alerji belirtilerine karşı iyi gözlemlemek gerek.

Patlıcan

Bazı kaynaklarda besleyici değeri düşük ve nikotin içerdiğinden dolayı verilmemesi belirtiliyor. Ancak bazı kaynaklarda da son dönemde yapılan araştırmalarla besleyici değerinin zannedildiği gibi düşük olmadığının ortaya çıktığı belirtiliyor. Yine de nikotin içeriğinden dolayı 1 yaşın altına verilmemeli.

Sakatatlar

Boğulma Riski Oluşturan Gıdalar

Ceviz, fındık, fıstık, patlamış mısır gibi boğulma riski yaratabilecek gıdalar ancak ceviz ve fındığı iyice ezerek 8 ci ay civarı doktorunuza da danışarak beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Karalahana

İyot eksikliği yapıp tiroidi tetikleyebileceğinden dolayı doktorunuza danışmadan vermemeniz gereken yiyeceklerden.

Chia Tohumu

Posa içeriği çok yüksek olduğundan sindirimi çok zordur ve bebekler sindirip besin öğelerinden faydalanamaz. Bu nedenle 24 ayı beklemek gerek.

Son olarak, her türlü paketli hazır gıda (bebe bisküvisi, bebek ekmeği vb. de dahil) rafine veya işlenmiş ürünler,hazır meyve suları,margarin içeren gıdalar sadece 1 yaşına kadar değil elimizden geldiğince bebek ve çocukların beslenmesine dahil etmemeliyiz.

Aslında yapmamız gereken şey bebeğimizi mümkün olduğunca doğal besleyip damak tadını bu yönde geliştirip, ileride de sağlıklı ve dengeli beslenmesine zemin hazırlamak.

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.