Bebeğim Neden Yoğurt Tüketmeli?

Yoğurt sütün fermantasyonuyla oluşan probiyotik bir gıdadır. İçerisinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde sindirim sistemine iyi gelir, bağışıklık sistemini destekler. Aynı miktardaki süte göre besin değeri daha yüksektir. İyi bir protein,kalsiyum,fosfor ve B Grubu vitaminler (özellikle B2 vitamini) kaynağıdır. Sütün içerisinde bulunan laktoz fermantasyon (mayalanma) işlemi sırasında parçalandığından, laktoz intoleransı olan kişilerce de rahatlıkla tüketilebilir.

Bu özellikleriyle sofralarımızın baş tacı olan yoğurt; bebeğimiz ek gıdaya başlayacağı zaman da ilk önerilen gıdalar arasındadır. Hem kolayca yutulabilir olması,hem tadının nötr olması hem de alerji ihtimalinin düşük olması bunda etkendir.

Ayrıca yoğurt;

  • Bebeğimizin kemik ve diş gelişimi için gerekli olan kalsiyumun kaynağıdır. Aynı miktardaki süte göre çok daha fazla kalsiyum içermesinin yanı sıra içeriğindeki faydalı bakteriler de kalsiyumun vücuttaki emilimini arttırır.
  • Bebeğimizin büyümesi,doku yenilenmesi ve enerji metabolizması için gerekli olan B2 vitaminini (riboflavin) içerir. (Suyuna da geçtiğinden yoğurt suyunu dökmeyip, tüketmesini sağlamamız gerekir.)
  • İçeriğindeki probiyotik bakteriler sayesinde bebeğimizin gelişmekte olan sindirim ve bağışıklık sistemlerini destekler.

Bebeğimiz için inek sütü,keçi sütü,anne sütü veya formül mama kullanarak yoğurt mayalamamız mümkün. Ancak anne sütü veya formül mamadan yapılan yoğurdun alıştığımız yoğurtlara benzemediği söylenmekte. Açıkçası hiç denemediğim için bu konuda yorum yapmam pek mümkün değil. Keçi sütü ise inek sütüne oranla daha az kazein içerdiğinden daha az alerjendir ve daha kolay tolere edilebilir. Bu nedenle özellikle başlangıçta tercih edilebilir.

Dikkat etmemiz gereken bir başka husus ise yoğurt bekledikçe içerisinde bulunan laktik asit miktarı arttığından bebeğimizin böbreklerini yormamak adına vereceğimiz yoğurdu olabildiğince günlük mayalamak. Ayrıca yoğurdun gaz yapma ihtimaline karşı öğleden sonra, uyku saatinden önce verirsek bebeğimizin uykusunun bölünmesinin önüne geçebiliriz.

Evde doğal yoğurt hazırlamak isterseniz, evde yoğurt yapımı adlı yazımızı okumanızı okuyabilirsiniz.

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.