Yoğurt Yapımı

Evde yoğurt mayalamak bana hep gereksiz ve boşa zaman kaybı gibi gelirdi. Gönenç’in ek gıdaya başlama zamanı yaklaşınca acaba istediğim tat ve kıvamda yoğurt yapabilecek miyim diye telaşlanıp, en iyisi önce kendimiz için yapmak dedim ve ilk kez denedim. Sonuç beklediğimden çok çok daha iyi olunca da o günden sonra eve hazır yoğurt almamaya başladım 🙂 Nasıl mı yapıyorum?

Hepimizin bildiği gibi malzemeler;

  • 1 Lt günlük süt veya çiğ süt (keçi sütü/formül mama/anne sütü)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Ben besin değeri daha iyi korunduğu ve daha güvenilir bulduğum için pastörize süt kullanıyorum ve bulabilirsem tabi ki ilk tercihim organikten yana oluyor. Pastörize sütü yaklaşık 40-45 dereceye kadar ısıtıyoruz.(Çiğ süt kullanacaksanız kaynatıp mayalama sıcaklığına kadar soğumasını beklemeniz gerekiyor.) Eğer sıvı termometreniz yoksa -ki benim yok 🙂  gelmiş geçmiş en geleneksel yöntemi kullanıp serçe parmağımız sütün içindeyken 7’ye kadar sayıyoruz. (Süt mikroorganizmaların gelişimi için çok uygun bir ortam olduğundan hijyen kurallarına en üst düzeyde dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatmak isterim.)

Sütün sıcaklığı parmağımızı yakacak daha doğrusu parmağı ısıracak kadar olduğunda doğru sıcaklığa ulaşmış oluyoruz. Başlangıçta insan emin olamıyor ”Acaba hızlı mı saydım?”,” Acaba benim sıcaklığa dayanma eşiğim yüksek veya düşük olabilir mi?” diye düşünüyor ama çekinmeyin deneyin yapa yapa zaten eliniz alışıyor. Süt istediğimiz sıcaklığa ulaşınca bir kasede kaşıkla homojen hale getirdiğimiz yoğurdun üzerine yavaş yavaş ısıttığımız sütten ekleyerek karıştırıyoruz ve sütün tamamına ilave edip homojen bir şekilde karışmasını sağlıyoruz. 50 derecede 5 dakika ısıtıp kapattığımız fırında kapağı açık üzerine 1-2 kat peçete örtülmüş kapta 4-5 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Daha sonra da 4-5 saat dolapta bekletiyoruz ve yemeye hazır oluyor. ( Ben genelde gece yatmadan mayalayıp sabah uyanınca da ilk iş mayalanmış yoğurdu buzdolabına koyuyorum.)

Ayrıca mümkün olduğunca günlük mayalamaya çalışıyorum, bebeğim neden yoğurt tüketmeli de bahsettiğim gibi laktik asit miktarı daha düşük olsun. Bu nedenle ölçüyü ¼ oranında azaltarak yaklaşık 1 su bardağı süte 1 tatlı kaşığına yakın maya koyarak yapıyorum.

Yoğurt Yapımı

  • Fırını hiç çalıştırmadan da (yani 5 dakikalık ön ısıtmayı yapmadan da)kullanabilirsiniz veya eski usul bir battaniyeye güzelce sarıp mayalayabilirsiniz. Önemli olan sıcaklığı sabit tutup mayalanma işleminin gerçekleşmesini sağlamak.
  • Maya olarak organik yoğurt kullanıyorum sonrasında yaptığım yoğurttan mayalıyorum ama mayayı arada değiştirmek gerekiyor.
  • Eğer sütünüzün sıcaklığı mayalama sıcaklığından düşükse, mayanızın miktarı az ise, mayalanma süresini kısa tuttuysanız veya ortam sıcaklığı olması gerekenden düşük ise yoğurdunuz tutmayabilir. Bu durumda yapmanız gereken ortam sıcaklığını biraz daha yükseltip 1-2 saat daha beklemek. Eğer hala tutmadıysa da kaynatıp lor yapmak 🙂
  • Yoğurdunuz ekşi olduysa sebebi sütünüzün sıcaklığının mayalama sıcaklığında yüksek olması,mayanızın ekşi olması veya gerekenden daha fazla miktarda maya kullanmış olmanız olabilir.

Aslında hepsi tecrübeyle oluyor deneye deneye maya miktarını da, süt sıcaklığını da ,ortam sıcaklığını da çok iyi ayarlamaya başlıyorsunuz.  Diyeceğim o ki mutfakla hiç arası olmayanlar bile deneye deneye mükemmel sonuçlar alabilir. Asla çekinmeyin ve pes etmeyin 🙂

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.