Elmalı Turta Tarifi

Kış aylarına en çok yakıştırdığın tatlı ne deseler hiç düşünmeden elmalı turta veya elmalı kurabiye derim.  Hem tarçın, ceviz ve elmanın uyumu, hem ağızda dağılan hamuru hem de evi saran kokusuyla benim vazgeçilmelerimden. Üstelik hem çayın hem kahvenin yanına yakışıyor daha ne olsun. Uzun zamandır uyguladığım ve tazeyken kıtır kıtır bekleyince yumuşacık olan tarifine gelecek olursak;

Elmalı Turta Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Malzemeleri

  • 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ (büyük çay bardaklarıyla)
  • 1 su bardağı toz şeker (Sevdiğiniz tatlılık derecesine göre arttırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 3.5-4  su bardağı un (un miktarı kullandığınız una göre değişeceğinden kontrollü ekleyin)

Elmalı Turta İç Harcı Malzemeleri

  • 4-5 adet elma (yeşil elma da kullanabilirsiniz ama o zaman şeker miktarını biraz artırın)
  • 2 çorba kaşığı şeker (elmalarınızın tadına göre arttırabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz

Elmalı Turta Yapılışı

Tereyağı,sıvıyağ,şeker ve yumurtayı derin bir kasede karıştırıyoruz. Üzerine vanilin,kabartma tozu ve kontrollü bir şekilde azar azar un ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hazırladığımız hamurun 1/3 ünü ayırıp streç filme sarıp buzluğa kaldırıp 20-25 dakika bekletiyoruz. Geriye kalan hamuru da üzerine bir bez örterek bekletiyoruz. Bu arada iç harcımızı hazırlıyoruz. Bunun için kabuğunu soyduğumuz  elmaları rendeleyip tavaya alıyoruz. Üzerine şeker,tarçın ve tereyağı ekleyip elmalar yumuşayana, suyunu çekene kadar pişirip cevizi ilave edip altını kapatıyoruz.

Harcımızı soğumaya bırakıyoruz. Bu arada tart kalıbımızı veya yuvarlak borcam tepsimizi güzelce yağlıyoruz. Hamurumuzu unladığımız tezgaha alıp merdane yardımıyla hafifçe açıyoruz. Tart kalıbına alıp elimizle iyice yayıp düzeltiyoruz. Fazla kabarmaması için tabanın her tarafına çatal batırıyoruz. Soğumuş olan harcımızı yayıp üzerine buzlukta beklettiğimiz hamuru rendeliyoruz. Dilerseniz hamuru buzlukta bekletmek yerine merdaneyle açıp şeritler keserek veya kalıpla şekiller çıkartarak da turtanızı üzerini kapatabilirsiniz.

Bu yöntem bana daha pratik geldiğinden bunu tercih ediyorum.  Hazırladığımız turtayı önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca biraz soğumasını bekleyip pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz. Çok tatlı sevmediğimden ben pek tercih etmiyorum ama kabul etmek gerekirse pudra şekerlinin görüntüsü çok daha çekici oluyor. Hadi bakalım kış bitmeden sizin mutfağınızda da pişsin elmalı turta. Afiyetle..

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.