EYVAH EK GIDAYA BAŞLIYORUZ!

Şu sıralar gündemimizde ek gıda olduğundan ve kendi şaşkın hallerimi yavaş yavaş geride bırakırken ilk yazımı ek gıdaya yeni başlayacak olan anneler için yazmak istedim.

Gönenç’in 6. Ay kontrolünde doktorumuz gelişiminin normal olduğunu ve ek gıdaya başlayabileceğimizi söyleyince ben içimdeki panik düğmesine çoktan basmıştım bile. Bir çoğunuz gibi nerden nasıl başlayacağım, neleri yemeli, neleri yememeli gibi türlü türlü sorunun içinde kalakaldım. Baktım böyle olmayacak derin bir nefes alıp doktorlarımızdan (kendi doktorumuz mesleği bıraktığından o dönemde doktor arayışındaydık ve bu konuyu 3 ayrı doktorla görüşme fırsatımız oldu.),çeşitli kitaplardan, internetten araştırıp kendi mesleki bilgilerimle harmanladım ve gerisi çorap söküğü gibi geldi. Yani demem o ki sevgili anne panik olma. Çünkü ben oldum hiçbir işe yaramadıJGelelim nasıl bir yol izlediğimize;

Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalıyım?

ek gıda için öneriler

Öncelikle ek gıdaya başlamak için acele etmeye gerek yok. Zaten bebeğiniz ömür boyu yiyecek. Bırakın ilk 6 ay gelişimi için çok önemli olan anne sütünü alsın. Kaldı ki minicik olan midesini gereksiz yere doldurarak daha az emmesine sebep olmayın. Ben doktorumuzun da bu yöndeki görüşüyle ilk 6 ay sadece anne sütü verdim (evet su dahil!)zaten anne sütü öyle mucizevi bir besin ki ilk 6 ay bebeğiniz için gerekli olan her şeyi içeriyor. Sütüm yetmiyor diyerek kendi yediklerinin suyuna ekmek banıp bebeğe verilmesini doğru bulmuyorum. Süt az geliyorsa veya hiç gelmiyorsa doktor önerisiyle formül mama verilmesinin gelişimi açısından en doğrusu olacağı kanaatindeyim.

Her Bebek Farklıdır

Bebeğinizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz. Bebeğinizi gözlemleyerek gerçekten hazır olduğunu hissettiğinizde ve bebeğiniz destekli veya desteksiz dik bir şekilde oturmaya başladığında doktorunuzun da onayıyla yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Gönenç biz yemek yerken bizi taklit etmeye, ağzını açıp kapatmaya, masadan bir şeyler alıp ağzına atmaya başlayarak hazır olduğunun sinyallerini vermeye başlamıştı.

İlk Gün

Başlamaya karar verdiniz. Doktorunuz da onayladı. Bebeğinizin ilk yiyeceğini de hazırladınız. “Peki günün hangi saat başlamalıyım?” gibi bir soru geliyor insanın aklına. Gülmeyin hiç gerçekten geliyor.:)

Ek gıdaya olan tepkisini çok daha rahat anlayabilmeniz için; gün içerisinde uykusunu almış, karnının ne çok aç ne çok tok olduğu(emdikten veya mamasını yedikten 1,5-2 saat sonra gibi) bir saat dilimini seçmelisiniz . Bir de başlayacağınız gün keyfi mutlaka yerinde olmalı. Mesela bizim başlayacağımız gün 6. ay aşılarını olmuştu Gönenç ve hiç keyfi yoktu. Bu yüzden 2-3 gün ertelemiştik.

Nasıl

Hepimiz çok heyecanlıyız, sonuçta miniğimiz ilk kez bir şeyler yiyecek. Bu nedenle karşısına geçip gözümüzü dikip hayran hayran onu izlemek istiyoruz ama bu çok doğru değil. Çünkü zaten ilk kez bir şeyler yiyecek olmanın şaşkınlığına bir de bizim ısrarlı bakışlarımız eklenince o da gözünü dikip bize bakmaktan yiyemiyor. Yani biri bize öyle baksa biz de yiyemeyiz. En güzeli kendimize de çay veya kahve koyup ya da yiyecek bir şeyler alıp onun karşısına oturarak hem ona vermek hem de kendimiz

yemek veya içmek. Böylece bizi taklit ederek çok daha kolay adapte oluyor. Ben ilk önce yoğurt vermiştim ve kendime de yoğurt koymuştum. Şimdi de öğünlerini bizimkilere denk getirip birlikte yemeye çalışıyorum.

Aslında biz ne kadar rahat olur bu süreci ne kadar olağan karşılarsak bebeğimiz de o kadar rahat alışıyor. Ama bu özenli olmayacağız anlamına da gelmiyor. Neyse biraz uzattım şimdilik burada bırakıyorum ama devam edeceğim merak etmeyin

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.