Ek Gıdaya Başlarken Bölüm 1

Merhaba ek gıdaya başlarken neler yaptık, nelere dikkat ettik gibi bazı noktaları eyvah ek gıdaya başlıyoruz adlı yazımda değinmiştim. Gelelim temel noktalara;

Ek Gıda 3 Gün Kuralı

Bebeğimize ilk kez vereceğimiz bir yiyeceği 3 gün boyunca daha önce yemediği başka bir yiyecek vermeden alerji/gaz/hazımsızlık gibi herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet verip vermediğini gözlemlememiz gerekiyor. Eğer bir sıkıntı yoksa 3 gün sonunda başka bir gıdayı beslenmesine ekleyerek aynı şekilde devam ediyoruz. Neden 3 gün diyecek olursanız herhangi bir alerji durumunu rahatça gözlemlemek, emin olmak ve erken tedbir alabilmek için. Eğer benim sabrım yok o kadar şeyi tek tek denemeye derseniz; bu konuyla ilgili görüştüğümüz doktorlardan birinin önerisi gıdalara 2 şer 2 şer 3 gün kuralı uygulayıp eğer bir olumsuzluk varsa o iki gıdayı ayrı ayrı deneyebilirsiniz şeklindeydi. (Mesela kabak ve havucu aynı anda ilk kez denemek ve sorun yoksa 3 gün sonunda başka 2 gıdayı denemek ama sorun varsa kabak ve havuç için ayrı ayrı 3 gün kuralı uygulamak gibi.) belki siz de bu yöntemi tercih edersiniz.

Peki biz ne yaptık? Yoğurtla başlayıp ilk 3 gün sadece yoğurt verdik. Sıkıntı olmayınca kabağı ekledik onda da sıkıntı olmayınca patates ekledik. Hala 3 gün kuralına uyarak yeni gıdaları denemeye devam ediyoruz. (1-2 kez de az önce bahsettiğim gıdalara 2 şer 2 şer 3 gün kuralı uygulama yöntemini kullandım.)Bu sürecin başlangıcında Gönenç’e ek gıda tadım tablosu yapmış ve hep gözümün önünde tutmuştum. Ben çok faydasını gördüm. Belki sizlere de faydası olur diyerek buraya da ekliyorum. Buna bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Kendi tablonuzu oluşturabilir veya internette benzerlerini bulabilirsiniz.

Tadım Tablosu

Ek Gıdanın Miktarı

bebeklerde ek gıda verme miktarıBebeğimize ilk kez vereceğimiz gıdanın miktarı çok fazla olmamalı ki; olumsuzluk yaratıyorsa hafif bir şekilde atlatalım. Bunun için 1-2 tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Ek gıdaya da başlarken yine 1-2 tatlı kaşığıyla başlayıp bebeğimizi yormadan ilk haftalarda 40-50 ml (1 kahve fincanı), 1 ay sonunda 100 ml (1 bebek kavanozu) olacak şekilde miktarı yavaş yavaş arttırmalıyız. 6-9 aylık bebek için günlük ek gıda miktarı 2 bebek kavanozu (200 ml), 9-12 aylık bebek için ise 3 bebek kavanozu (300 ml) olmalı.

Eğer bebeğimiz ağzını kapatmak, başını çevirmek,kaşığı itmek,tükürmek,ağlamak gibi tepkiler veriyorsa sırf bu bahsedilen miktarları alsın diye zorlamamak gerek.Aslında aklımızdan çıkarmamamız gereken temel nokta; verdiklerimizin adı üzerinde “Ek Gıda” asıl besini hala anne sütü/formül mama.

Ek Gıda Öğünlerini Nasıl Ayarlamalıyım?

Ek gıdaya başlarken tek öğünle başlayıp miktarda olduğu gibi öğün sayısını da yavaş yavaş arttırarak 7. Ayda 3 öğün 8. Ayda da akşam öğününe başlamak yerinde olacaktır. Öğün sayısı gibi öğün aralıkları da oldukça kafa karıştıran bir konu. Doktorumuz bunun en kolay yolunun uyanıp emdikten sonra yaklaşık 2 saat aralıklar koyarak ayarlamak olduğunu söylemişti. Yani bebeğimiz uyandı, emdi veya formül mama aldı 2 saat sonra kahvaltı ondan sonraki öğünlerini de yaklaşık 2 saatlik aralıklarla belirliyoruz .Yani benim izlediğim yöntem bu şekilde. Ama asla katı değilim yani yedi ama emmek istiyor sırf 2 saat olmadı diye bekletmiyorum. Ancak başlangıçta ek gıdanın hemen arkasından emmesine izin vermek ek gıdaya alışmasını güçleştirebilir.

Çünkü sütün/formül mamanın kolaylığından sonra çaba sarf etmek yerine bunların zaten geleceği sinyallerini alırsa hiç yemeyebilir. Alıştıktan sonra ise bence çok katı olmak yerine bebeğinizi dinlemeniz, size yol göstermesine izin vermeniz en doğrusu olacaktır. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar malum benden ilgi bekleyen bir miniğim var. Ama en kısa zamanda kaldığım yerden devam edeceğim.

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.