Ek Gıdaya Başlarken Bölüm 2

Ek gıdaya başlarken dikkat etmemiz gereken temel noktalardan bahsediyorduk, öyleyse kaldığımız yerden devam edelim.

İlk Yiyecekleri Ne Olmalı?

Bebeklerimiz tatlı –tuzlu ayrımını bilmezler. Ek gıdayla birlikte biz öğretiriz. Eğer bebeğimiz önce tatlı tadını öğrenirse yani meyveyle başlarsak doğal olarak sebze ve yoğurdu yeme ihtimali düşecektir. Bu nedenle yoğurt ve sebze gibi daha nötr tatlardan başlamak meyveleri daha sonra (başladıktan 2-3 hafta sonra gibi) vermek en doğru yaklaşım olacaktır. Hatta ben meyveleri bile çok doğrudan vermedim başlangıçta. Çünkü bizimki de çoğu bebek gibi tatlı tada meyilli olduğundan diğerlerini yemek istememesinin önüne geçmek adına; elma ve armudu pişirdiğim yulaf ve/veya yoğurtla karıştırıp tadını azaltarak verdim. Yani özetle önce yoğurtla başlayıp 3 gün sonunda alerjik reaksiyon ihtimali düşük, sindirimi kolay mevsim sebzeleri ve sonrasında mevsim meyveleriyle devam etmeliyiz.

Nasıl Vermeli?

ek gıda bebeklere nasıl verilmeliBizim için önemli olan bebeğimizin damak tadının gelişimi olduğundan yediklerini anlaması, tadını alması gerekiyor. Dolayısıyla ilk kez verdiklerimizi mümkün olduğunca tek başına vermemiz en doğrusu olacaktır. Sebze-meyve püresi yapmak istediğimizde de tatları uyumlu olacak şekilde karıştırıp, bulamaç benzeri (muz,yumurta,pekmez,peynir karıştıranı duydum) karışımlardan uzak durmalıyız.

Bebeğimize ilk kez vereceğimiz gıdayı açken ve herhangi bir olumsuzluk durumunda erken tedbir alabilmek adına günün erken saatlerinde vermemiz en iyi yöntem. İlk kez verdiğimiz gıdayı bebeğimiz hal ve tavırlarıyla (ağzını kapatmak, tükürmek,kaşığı tutmak gibi)sevmediğini belli ediyorsa yemesi için zorlamayıp;2-3 gün sonra tekrar denemeli, yine mi sevmedi yine bırakıp 1-2 hafta sonra tekrar denemeliyiz.Yemesi için asla ısrar etmemeliyiz. Ancak bebeğimizi iyi gözlemleyip; başlangıçta yemeyi bilmediğinden öğürme, tükürme gibi refleksleriyle istememesini karıştırmamakta fayda var.

Pişirme Yöntemi

Bebeğimize vereceğimiz gıdanın besin değerlerinin en üst seviyede korunmuş olması tabi ki en çok istediğimiz şey. Bu anlamda buharda pişirme yöntemini tercih ederek faydalı bileşenlerin pişirme suyunda kalmasının önüne geçebiliriz. Ben philips avent buharlı pişirici kullanıyorum şimdilik oldukça memnunum. Ama elinizde bunun olması şart değil tabi ki. Buharda pişime aparatıyla veya tencerenin içine az su koyup pişireceklerinizi süzgecin içerisinde kapağı kapalı bir şekilde de buharda pişirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta aparatın veya süzgecin içindekilerin suya değmemesi. Piştikten sonra ezerek boza veya yoğurt kıvamına getirip bebeğinize verebilirsiniz. Ben pütürlü bırakıp alışmasını sağlamaya çalışıyorum.

Başlangıçta gaz yapma ihtimaline karşı meyveleri de buharda biraz pişirerek verdim. Ama şimdi cam rendede rendeleyerek çiğ veriyorum. Hatta muz gibi yumuşak olanları doğrudan eline veriyorumJ

Yemeklerini hazırlarken dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise fazla fazla hazırlayıp bekletmek yerine mümkün olduğunca taze hazırlamak. Böylesi besin değerlerinin korunması açısından çok daha faydalı olacaktır.

BLW

Kısaca bebeğin kendi kendini beslemesi yöntemi diyebiliriz BLW için. Peki uyguluyor muyum? Şimdilik tam anlamıyla uyguluyorum diyemem. Ama eline elle tutulabilecek kadar sert, damakla ezilebilecek kadar yumuşak olacak şekilde haşladığım sebzeleri ve meyveleri veriyorum. Beslerken de kaşığı kendisi tutmak istediğinde tutup ağzına götürmesi için bırakıyorum ve o an ki mutluluğunu izliyorum. Ama genellikle kendim besliyorum. Yani karışık ilerliyoruz diyebilirim. Aslında her bebek farklıdır ve kendi beslenme yöntemini kendisi seçer. Bize düşen ise onun seçimlerine saygı duyup ona göre hareket etmek.

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.