Sebzeli Bakliyat Çorbası
Süper besleyici ve bir o kadar da lezzetli bir çorba tarifiyle geldim. Havaların soğumaya başladığı grip,nezle gibi hastalıkların kol gezdiği bu havalarda bağışıklık sistemini desteklemek için birebir. Üstelik hepimizin sevdiği gibi hem ona hem bize olan tariflerden.
Ben bu çorbayı o hafta bakliyat tüketmediysek mutlaka yapıyorum. Aslında mantık mercimek çorbasıyla aynı ama amacımız tüketilen bakliyat ve sebze çeşitliliğini arttırmak olunca deneme yanılma yöntemiyle ortaya böylesi bir lezzet çıktı.
Ben evde az miktarda et suyu olduğu için mecburen et suyunu az kullanıp üzerini suyla tamamladım. Eğer elinizde varsa tamamını et veya tavuk suyu kullanıp daha da lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz. Veya ikisi de yoksa sadece su ilave edebilirsiniz.
Yine evde bittiği için ben ekleyemedim ama dolabınızda peynir altı suyu varsa siz mutlaka ekleyin. Sebzelerin ölçüsünü yarımşar olarak verdim ama dilerseniz hepsinin tamamını kullanıp sebze tadı daha baskın bir çorba pişirebilirsiniz ama eklemeniz gereken su miktarını da kontrollü bir şekilde arttırmanız gerektiğini unutmayın. Bizimkinin bayıldığı bu çorbayı bakalım sizinkiler de sevecek mi?
Sebzeli Bakliyat Çorbası Malzemeler
- 2 çorba kaşığı kırmızı mercimek
- 1 çorba kaşığı yeşil mercimek
- 1 çorba kaşığı maş fasülyesi
- 1 çorba kaşığı bulgur
- 1-2 parça bal kabağı
- 1/2 patates
- 1/2 soğan
- 1/2 kapya biber
- 1/2 havuç
- 1 diş sarımsak
- 2 küp et suyu
- 3-4 bardak su (çorbanızı sevdiğiniz yoğunluğa göre su miktarını arttırıp azaltabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- tuz,çok az kimyon ve bolca nane
- 1 çorba kaşığı yoğurt veya kefir (Bakliyatları suda bekletirken ilave etmek için)
Sebzeli Bakliyat Çorbası Tarifi
Bakliyatların hepsini bol suyla yıkayıp içerisine 1 kaşık yoğurt veya kefir eklediğimiz suda 3-4 saat bekletip fitik asidinin azalmasını sağlıyoruz. (Ben genelde akşamdan koyup sabah pişiriyorum.) Bu yöntemle bakliyatların olası gaz problemini engellemiş oluyoruz. Bekledikten sonra tekrar yıkayıp tencereye alıyoruz.
Üzerine irice doğradığımız sebzeleri, et suyunu ve suyu ilave edip hepsi yumuşayana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra blenderdan geçiriyoruz.
Bu aşamada blender yerine tel süzgeçten geçirme yöntemini de tercih edebilirsiniz. Daha sonra tereyağını,tuzu ve baharatları ilave edip yanında limonla birlikte servis ediyoruz. Dilerseniz bebeğiniz için olan kısmını ayırıp, tavada kızdırdığınız tereyağına pul biber ve nane ekleyerek çorbanızın tadını daha da güzelleştirebilirsiniz. Afiyetle..