Mısır Unlu Poğaça

Geçen gün paylaştığım mercimek unlu kraker tarifinden sonra ara öğün önerilerine bu kez de mısır unu kullanarak hazırladığım poğaçalarla devam edelim dedim. Ben yapmaya başlarken un olarak sadece mısır unu kullanma niyetindeydim ama elimdeki mısır unu yetmeyince yulaf unu ve tam buğday unu da ilave etmek durumunda kaldım. Gerçi piştikten sonra yapısı oldukça güzel oldu belki sadece mısır unu kullansam bu kıvamı yakalayamayabilirdim.

Besin değerini arttırmak ve lorla arası çok iyi olmadığından az da olsa yemesini sağlamak adına içerisine lor da ekledim. Sevmediği şeyleri ayırmak gibi bir huyu olduğundan yerken ayıramasın diye loru hamuruna karıştırdım. Siz yine dilediğiniz bir peynir çeşidini kullanabilir, klasik poğaça şekli vererek arasına koyabilirsiniz.

Şu sıralar ay çekirdeğini sevdiğinden hem yerken hoşuna gitsin hem de ay çekirdeği  E vitamini,  selenyum,bakır, çinko gibi vitamin ve mineralleri içerdiğinden besleyici değerini yükseltsin diye düşünerek onu da ilave ettim. Eğer daha önce 3 gün kuralına uygun olarak denediyseniz siz de ekleyebilirsiniz. Ay çekirdeği tabi ki şart değil iyice ezilmiş ceviz, fındık kullanabilir veya hiçbirini eklemeye bilirsiniz.

Hamurunu yoğurduktan hatta şekil verdikten sonra benim aklıma üzerine yumurta sarısı sürmek geldi. O nedenle ikinci yumurtanın beyazını içine ekleyemedim siz dilerseniz ekleyebilir veya içine koyduğunuz yumurtanın sarısını ayırıp üzerine sürebilirsiniz. Ama her iki durumda da eklemeniz gereken un miktarının değişeceğini unutmayıp, un ilavesini kontrollü bir şekilde yapmayı atlamayın.

Ama hepsinden önce mısırın alerjen olduğundan 1 yaşın üzerindeki bebeklere verilebileceğini; vereceğiniz mısır/mısır ununun da GDO suz ve organik olması gerektiğini hatırlatmak isterim.

Mısır Unlu Poğaça Malzemeler

  • 1 yumurta ( 1 yaş altı sadece sarısı)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (ev yoğurdunun olabildiğince koyu kısmından)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri
  • 2 yemek kaşığı ay çekirdeği içi (kavrulmamış)
  • 6 yemek kaşığı mısır unu (1 yaş üstü)
  • 2 yemek kaşığı yulaf unu
  • 4 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3-4 damla limon suyu (karbonatı eritip aktive etmek için)
  • Çok çok az tuz (1 yaş altı tuz eklemeden)

Üzerine Sürmek için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı

Mısır Unlu Poğaça Tarifi

Derin bir kabın içerisinde önce yumurta ve oda sıcaklığında bekletip yumuşamasını sağladığımız tereyağını karıştırıyoruz.

Üzerine yoğurdu ve lor peynirini ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.

Daha sonra tuzu, mısır ununu,yulaf ununu, tam buğday ununun bir kısmını ve limonla erittiğimiz karbonatı ekleyip yoğuruyoruz.

Ne çok sert ne de çok yumuşak bir hamur elde edene dek kontrollü bir şekilde tam buğday unu eklemeye devam ediyoruz.

En son ay çekirdeklerini de ekleyip hamurumuza şekil veriyoruz. Dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Benim yaptığım şekil için; hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar kopartıyoruz. Bu parçaları yuvarlayıp elimizle poğaça şekli veriyoruz ve üzerine çatalla hafifçe bastırıyoruz.

Üzerlerine zeytinyağıyla birlikte çırptığımız yumurta sarısını sürüyoruz. Ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

İyice soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kavanozda veya hava almayacak bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Afiyetle..

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.