Mercimek Unlu Kraker
Gönençle birlikte dışarıya çıkarken yanımda mutlaka minik atıştırmalıklar bulundurmaya çalışıyorum. Dolaşırken hem oyalanıyor, hem dişlerini kaşıyor hem de bir şeyler yemiş oluyor. Bunun için havuç, salatalık veya meyve dilimleyip saklama kaplarına koyuyorum ya da kendi yaptığım ekmek, kurabiye ve krakerler gibi atıştırmalıkları tercih ediyorum.
Sağlıklı atıştırmalık konusu hem bebeklerimiz hem de bizler için biraz sıkıntılı bir konu olduğundan fırsat bulup mutfağa girebildiğim zamanlarda önceliğim bu tarz yiyecekler hazırlamak oluyor. İşte bu krakerler de sağlıklı atıştırmalık alternatifleri ararken ortaya çıkanlardan biri.
Ben hamurunu hazırlarken buğday unu yerine mercimek unu kullanarak protein oranı oldukça yüksek krakerler elde etmeye çalıştım. Ama elinizde yoksa veya bulamazsanız nohut unu,yulaf unu,kinoa unu,tam buğday unu gibi dilediğiniz bir un çeşidini kullanarak da yapabilirsiniz. Adının kraker oluşu sizi korkutmasın yapması oldukça basit ve keyifli.
Üstelik bu kadar kısa zamanda hem sağlıklı hem de fazlasıyla lezzetli krakerler elde ediyor olmak gerçekten şaşırtıcı. Bir de ağzı kapalı bir kavanozda neredeyse bir hafta tazeliğini koruduğunu düşünürsek bir kez yaptıktan sonra favorileriniz arasına girmesi kaçınılmaz. Unutmadan şunu da eklemeliyim ki glüten intoleransı olanlar için de oldukça güzel bir seçenek.
MERCİMEK UNLU KRAKER MALZEMELER
- 1 yumurta ( 1 yaş altı sadece sarısı)
- 1 yemek kaşığı yoğurt (ev yoğurdunun olabildiğince koyu kısmından)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 7 yemek kaşığı mercimek unu (kinoa unu,yulaf unu,nohut unu,siyez unu,tam buğday unu gibi istediğiniz bir un çeşidi)
- ½ çay kaşığı karbonat
- 2-3 damla limon suyu (karbonatı eritip aktive etmek için)
- çok çok az kimyon,karabiber ve tuz (1 yaş altı tuz eklemeden)
MERCİMEK UNLU KRAKERLERİN YAPILIŞI
Derin bir kabın içerisinde önce yumurtayı çırpıyoruz.
Üzerine yağ ve yoğurdu ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
Daha sonra baharatları,tuzu,unun bir kısmını ve limonla erittiğimiz karbonatı ekleyip yoğuruyoruz.
Ne çok sert ne de çok yumuşak bir hamur elde edene dek unu kontrollü bir şekilde eklemeye devam ediyoruz. Benim kullandığım mercimek ununda 7 yemek kaşığı yeterli geldi. Ama farklı bir un çeşidi kullanacaksanız eklemeniz gereken un miktarı da değişeceğinden dikkatli bir şekilde eklemenizde fayda var.
Bu arada fırını 175-180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz.
Fırın ısınırken bir taraftan da hamurumuza şekil veriyoruz. Dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Benim yaptığım şekil için; hamuru sürekli iki eşit parçaya bölerek (yaklaşık eşit büyüklükte) 16 parça elde ediyoruz. Elde ettiğimiz parçaları yuvarlayıp üzerine çay bardağının dibiyle bastırıyoruz. Daha sonra tam ortalarına çatalla bastırarak hem biraz daha inceltmiş oluyoruz hem de son şeklini veriyoruz. (Bu aşamada çataldan ayırmak biraz zor olabiliyor ama korkmayın normal bir durum. Yani kıvamı bu şekilde oluyor.)
Son şeklini verdiğimiz krakerleri önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Pişerken gözünüz üzerinde olsun çünkü çok kısa bir sürede pişiyor.
İyice soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kavanozda veya hava almayacak bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Afiyetle