Tavada Pratik Bebek Ekmeği
Dişlerinin çıktığı dönemde ekmeğe olan düşkünlükleri de artıyor bebeklerin. Aslında amaçları yemekten ziyade diş etlerini kaşıyıp biraz olsun rahatlamak ama yine de sürekli ellerinde olduğundan insan içinin rahat edeceği bir ekmeği vermek istiyor.
İşte bu tarifle hem bebeğinizin eline alıp rahatça yiyebileceği hem de ufalayarak çorbasına, yemeğine ekleyebileceğiniz son derece pratik ve lezzetli ekmekler yapabilirsiniz. Hamuru yoğurup mayalanmasını bekliyorsunuz ve fırına gerek kalmadan tavada pişiriveriyorsunuz. Ama uyarmadı demeyin bir yandan pişerken bir yandan arasına tereyağı veya peynir koyup yeme isteğini asla durduramıyorsunuz.
Bebek Ekmeği Malzemeler
- 1/2 su bardağı ılık su.
- 2-3 küp peynir altı suyu (buz poşetlerine koyup dondurduğum peynir altı suyu. Koymak zorunda değilsiniz ama hem besleyici değerini arttırmak hem de daha yumuşak ekmekler elde etmek adına elimde varsa mutlaka ekliyorum.)
- 1 tatlı kaşığı kuru maya.
- 1 tatlı kaşığı ruşeym.
- 1,5 su bardağı tam buğday unu/siyez unu veya istediğiniz bir un çeşidi.
Bebek Ekmeği Tarifi
Derin bir kabın içerisine unumuzu eleyerek koyuyoruz. Ruşeymi ve mayayı ekliyoruz. (Benim kullandığım maya ılık suda ıslatma gibi bir ön işlem gerektirmeyip doğrudan una eklenip üzerine ılık su ilave edilmesi yeterli olduğundan ön işlem yapmadım. Kullandığınız mayanın hazırlanma talimatlarına bakarak eğer gerekliyse öncesinde ılık suda eriterek bekleyin.) Üzerine ılık su ve ılık peynir altı suyunu ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz.
Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz bu aşamada gerekirse kontrollü bir şekilde un ekleyebilirsiniz. Ama unu eklerken dikkatli olmakta fayda var çünkü hamurunuz çok sert olursa ekmeğiniz de sert olacaktır. Ardından üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur kabarıp neredeyse iki katı olana kadar yaklaşık 30-40 dakika bekliyoruz.
Mayalanan hamurumuzu hafifçe yoğurduktan sonra ikiye bölüyoruz. Hamurları un serptiğimiz tezgahta çok ince veya çok kalın olmayacak şekilde merdaneyle açıyoruz. Açtığımız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlak parçalar kesip yapıştırmaz bir tavada önlü arkalı pişiriyoruz. Pişen ekmekleri temiz bir bez üzerine birbirine değmeyecek şekilde koyuyoruz. İşte hepsi bu kadar. Eğer ekmekleriniz artarsa birkaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Hem size hem miniğinize afiyetler olsun.
Merhaba Pınar hanım siyez unu sıkça duymaya başladık. Acaba bize siyez unu hakkında detaylı bilgiler verebilir misiniz?
Çok yakında bir yazı hazırlayacağım 🙂