BEBEKLER İÇİN ÇUBUK KRAKER

Mutfakta elimin altında sağlıklı atıştırmalıklar bulunmasını seviyorum. Fırsat buldukça da yapmaya çalışıyorum. Çünkü bu tarz yiyecekler hem bebekler hem biz anneler için gerçekten kurtarıcı oluyor. Zamansız acıktığında, ara öğünlerde, dışarıda oyalamak için hatta diş çıkarma döneminde kemirmek için ideal. Geçen gün de poğaça yapma niyetiyle yola çıkıp çubuk kraker yapayım değişiklik olsun dedim ve iyi ki öyle demişim mis gibi ev yapımı krakerlerimiz oldu. Yanında ayran veya kefirle güzel bir ara öğün menüsü veya kahvaltı yapmak istemediği günlerde labneye batıra batıra alternatif kahvaltı menüsü olabilir. Hiç olmazsa kalanını çorbasına ufalarsınız bayılarak yer. Gerçi çayın yanına fazlasıyla yakıştığından bir tane ona bir tane size derken çorbaya ufalayacak kraker kalacağını sanmıyorum.

Krakerleri yaparken un olarak siyez unu tercih ettim ama tam buğday unuyla da benzer bir doku yakalanabilir diye düşünüyorum. Hep söylediğim gibi dikkat etmeniz gereken şey bu tarz hamur işlerinde unu kontrollü eklemek. Çünkü her unun sıvı kaldırma kapasitesi değişik olduğundan eklemeniz gereken un miktarı değişebiliyor. Önemli olan yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene dek un ilave etmeye devam etmek. Ben hamuruna çekirdek,susam ve çörek otu koydum tamamen sizin kişisel tercihinize kalmış koymayabilirsiniz. Veya keten tohumu,haşhaş, chia (24 aylıktan küçük bebekler için chia’nın uygun olmadığını hatırlatmak isterim) da ekleyip daha taneli ve çıtır krakerler pişirebilirsiniz. Hamuruna eklemek yerine yumurta sarısı sürdükten sonra üzerine de serpebilirsiniz. Ben bir dahaki sefere hem hamuruna hem üzerine koymayı planlıyorum mesela. Hatta kekik,biberiye veya diğer baharatları kullanarak değişik lezzetler de elde edebilirsiniz. Tamamen hayal gücünüze ve damak zevkinize kalmış.

Benimkiler biraz tombul olduğundan uç kısımları kıtır kıtırken orta kısımlar biraz da az kıtır oldu. Bu halini biz sevdik ama çıtır çıtır olsun derseniz ya daha ince yuvarlayabilir ya da merdaneyle incecik açıp kare şeklinde kesip pişirebilirsiniz. Son olarak hamurunda bulunan sirke daha gevrek krakerler elde etmemize yardımcı oluyor ve piştikten sonra sirke kokusu gelmiyor. Ve eğer denerseniz benimle de paylaşırsanız sevinirim. Daha fazla uzatmadan hemen tarife geçiyorum.

BEBEKLER İÇİN ÇUBUK KRAKER MALZEMELERİ

  • 1 yumurta ve üzerine sürmek için ayrıca 1 yumurta sarısı (1 yaş altı sadece sarısı)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (ev yoğurdunun koyu kısmından)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke (elma sirkesi kullandım)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı ruşeym
  • 2 su bardağı siyez unu
  • tuz (1 yaş üstü)
  • susam,çörekotu,ayçekirdeği içi (10 ay ve üzeri bebekler için)

BEBEKLER İÇİN ÇUBUK KRAKER YAPILIŞI

Yumurtayı ve oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını karıştırıyoruz.

Üzerine zeytinyağı,yoğurt,sirke ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.

Daha sonra ruşeym, kabartma tozu ve unun bir kısmını da ilave edip yoğurmaya başlıyoruz.

Kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene dek un ekleyerek yoğuruyoruz.

Hamur istediğimiz kıvama gelince içerisine susam,çörek otu,ayçekirdeği gibi eklemek istediklerimizi ekliyoruz.

Hamurumuzdan cevizden daha küçük parçalar alıp önce yuvarlıyoruz daha sonra tezgahta avuç içlerimizle yuvarlamaya devam ederek çubuk kraker şekli veriyoruz.

Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığımız fırında 160-170 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişiriyoruz.

Tamamen soğuduktan sonra cam bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Hem size hem miniklere sevgilerimle..

2 Yorum
  1. Esra

    Merhaba diyet unu yerine tam yulaf unu kullansak olur mu acaba

    1. Pınar

      Olur tabi ki Esra 🙂

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.