Labne Yapımı
Labne de yoğurt gibi Gönenç’in ek gıdaya başlama zamanı yaklaşınca acaba nasıl olacak kaygısıyla ilk defa denediklerimden. Nedense gözümde büyütmüş ve asla tadının güzel olmayacağını düşünmüştüm. Ama denemek için yaptığım o ilk kaseyi normalde çok düşkün olduğumuz bir peynir türü olmamasına rağmen tek seferde bitirince tekrar tekrar yapmaya devam ettim. Daha sonra Gönenç ek gıdaya başlayınca o da çok sevdi. Hatta değişiklik olsun diye lor yaptım hiç hoşlanmadı. Ben de şimdilik lor yerine labneyle devam ediyorum. Biliyorum labne deyince kulağa çok zormuş gibi geliyor ama inanın değil. Hatta yoğurt mayalamaktan çok da farklı değil. Gelelim nasıl yaptığıma;
Labne Malzemeleri
- 1 litre günlük süt veya çiğ süt (keçi sütü de kullanabilirsiniz.)
- 100 gr süzme peynir/beyaz peynir.
Labne Tarifi
Pastörize sütü mayalama sıcaklığına-yaklaşık 40-45 derece- kadar ısıtıyoruz.(Çiğ süt kullanacaksanız kaynatıp mayalama sıcaklığına kadar soğumasını beklemeniz gerekiyor.) Yani serçe parmağımız sütün içerisinde 7-8 saniye dayanacak kadar. Süt istediğimiz sıcaklığa ulaşınca bir kasede iyice ezdiğimiz peynirin üzerine yavaş yavaş süt ekleyerek iyice karıştırıp peynirin erimesini sağlıyoruz.
Elde ettiğimiz karışımı sütün tamamına ilave edip homojen bir şekilde karıştırıyoruz. 50 derecede 5 dakika ısıtıp kapattığımız fırında ağzı kapalı bir kapta 8 saat mayalanmaya bırakıyoruz. (Ben genelde yoğurt mayalarken de yaptığım gibi gece yatmadan mayalayıp sabah uyanınca da ilk iş buzdolabına koyuyorum.) Mayalandıktan sonra da yaklaşık 8 saat buzdolabında bekletiyoruz ve altına temiz bir kase koyduğumuz süzgecin üzerine temiz bir tülbent koyup süzüyoruz. Tülbentin ağzını bağlayıp yaklaşık 1 saat süzülmesini bekliyoruz. Daha sonra da 4-5 saat dolapta bekletiyoruz ve yemeye hazır oluyor. Yani hepsi bu kadar.
- Süzme sürenizi istediğiniz kıvama bağlı olarak arttırıp azaltabilirsiniz. Az süzerseniz daha sıvı biraz daha uzun süzerseniz daha kıvamlı peynir elde edersiniz.
- Dilerseniz fırını hiç çalıştırmadan da (yani 5 dakikalık ön ısıtmayı yapmadan da)kullanabilirsiniz veya eski usul bir battaniyeye güzelce sarıp mayalayabilirsiniz. Önemli olan sıcaklığı sabit tutup mayalanma işleminin gerçekleşmesini sağlamak.
- Süzme işleminden sonra elimizde kalan peynir altı suyunu asla atmıyoruz. Çorbalarına, makarnalarına, ekmek, kek veya kurabiye yaparken hamuruna ekliyoruz. Hatta fazla miktarda elde edersek buz poşetlerine koyup küpler halinde dondurarak gerektiğinde çıkarıp kullanıyoruz.
Ellerine saglik canım bende yarın deneyeceğim ?
Şimdiden afiyet olsun 🙂
Ben de denemek istiyor ve çekiniyordum, sizden güç aldım deneyeceğim 🙂
🙂 Şimdiden kolay gelsin.
Merhaba kullandığınız peynir organik miydi? Bir dahaki sefere yaptığımız lordan mi yoksa tekrar beyaz peynir mi kullanmalıyız? Fırın fanli mi? Tesekkuler
Merhaba ben organik tercih etmiştim ama organik kullanmak zorunda değilsiniz. Tamamen kişisel tercihinize bağlı. Lor peyniri mayalama yöntemiyle elde edilmediğinden maalesef labne yapımında maya olarak kullanılamıyor. Fırını da sadece ısıtıp kapattığımız için fanlı veya fansız olması farketmiyor. Şimdiden ellerinize sağlık,afiyetle…