Bebekle Mutfak ve Tahinli Kurabiye Tarifi
Her kız çocuğu gibi benim de mutfakla ilişkim annemi izleyerek, ona yardım ederek başladı. O zamanlarda başlayan ilgim hiç azalmadan devam etti. Mutfakta olmak, bir şeylerle uğraşmak beni mutlu ettiğinden şimdi de Gönençle birlikte yapmaya çalışıyorum ama böylesi ciddi gayret gerektiriyor desem yalan olmaz.Hatta yaptıklarımın bazen kabartma tozu eksik oluyor, bazen az pişiyor bazen de fazla pişiyor ama ısrarla yapmaya devam ediyorum.
Peki nasıl fırsat buluyorum? Aslında cevabı oldukça basit; uyuduğu o kısa anlarda yapmam gerekenlerden birini erteleyerek veya dinlenmekten feragat ederek. Genelde mutfakta bu tarz işler yapacağım zaman Gönenç uyumadan önce malzemeleri hazırlayıp o uyuduktan sonra yapmaya başlıyorum. Ama çoğunlukla daha bitiremeden uyanmış oluyor. Ben de Mama sandalyesine oturtup başlıyorum şarkılara, hikayelere, taklitlere artık hangisi ilgisini çekerse. Böylece en fazla yarım saat sürecek işi ancak bir saatte tamamlayabiliyorum. Bazen de eşimin gelmesini bekleyip onlar baba oğul vakit geçirirken atıyorum kendimi mutfağa ve böylesi herkesi oldukça memnun ediyor. Aslında benim için en ideali akşam yatmadan poğaça hamuru yoğurup sabah uyanınca onun keyfi yerindeyken şekil verip pişirmek oluyor. Bu nedenle de bu aralar bizim mutfaktan sık sık poğaça kokuları yükseliyor. 🙂 Özetle evet zorlanıyorum ama sonuç beni gerçekten mutlu etmeye, rahatlatmaya yetiyor. Yani bebeğim var diye sevdiğiniz şeyleri yapmaktan çekinmeyin, bırakın başka bir iş yarım kalsın veya eksik yapılsın, isteyince gerçekten bir yolu bulunuyor ve bu anlar insanın nefes almasını sağlıyor.
Mesela ben bu kurabiyeleri yaptığım gün akşam yemeği yapamamıştım. Ama hem pişerken evi saran kokusu hem de tadı bizi mutlu etmeye yetti. Gelelim tahinli kurabiyeye. Eğer bir tahin severseniz ve ağızda dağılan kurabiyeye de asla hayır diyemiyorsanız bu tarif tam size göre. Hem çayla hem kahveyle çok yakışıyor. Yapımı da oldukça kolay. Ancak işin püf noktası ununu fazla kaçırmadan, oldukça iyi yoğurup malzemenin güzelce karışmasını sağlamak.
Tahinli Kurabiye Malzemeleri
- 1 su bardağı tahin
- 1 su bardağı pudra şekeri
- ½ su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 2-2,5 su bardağı un
Tahinli Kurabiye Tarifi
Tahin, sıvı yağ ve pudra şekerini karıştırıyoruz. Daha sonra cevizi, vanilini, kabartma tozunu ve ununu kontrollü bir şekilde ekleyip; ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğuruyoruz.
Ununu çok fazla eklerseniz sert olacağından kontrollü bir şekilde eklemeniz önemli. Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz.
Ben koymadım ama siz dilerseniz üzerine ceviz veya susam da koyabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşene, üzeri çatlayana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz tepsiden alırsanız dağılacağından servis yapmak için iyice soğumasını beklemek gerekiyor. Tabii kokusuna dayanabilirseniz.