Bebeğim ve Kitaplar
Bebeğinize nasıl kitap okuyorsunuz? Bu kadar erken okumak gerekli mi? Nereden başlamalıyım? bana en çok sorduğunuz sorulardan. Ben Gönenç doğduğundan beri emme seanslarında kitabımı elimden düşürmüyorum. Aslında bu önceleri sadece kendim içindi çünkü başka türlü okumaya zaman bulamıyordum. Ama baktım bizimki anlamasa bile ilgisini çekiyor ne okuyorsam sesli okumaya başladım. Zaten ilk aylarda bol bol sesimizi duymaya, kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaçları olduğundan sürekli konuşmak gerekiyor, ben de bazen konuşmak yerine sesli okumayı seçtim. Kimi zaman kendi kitaplarımdan kimi zaman onun kitaplarından okudum. Daha sonraları sadece onun için aldığım kitapları okuyarak devam ettim. Anlayacağınız bizimki doğduğundan beri kitaplarla içli dışlı.
Peki bu kadar erken başlamak gerekli mi?
Uzmanlara göre bebeğinize doğumdan itibaren kitap okumaya başlayabilirsiniz. Bebeğinize kitap okumak;
- Sesinizi tanımasına, size yakınlaşmasına,birlikte kaliteli zaman geçirmenize yardımcı olur
- Dinleme yeteneğinin ve hafızasının gelişimine fayda sağlar
- Bilişsel gelişimine ve ruhsal doyumuna katkıda bulunur
- İletişimi öğretir, daha fazla kelime öğrenip daha erken ve daha düzgün konuşmasına yardımcı olur
- Okurken kullandığınız vurgular, tonlamalar,çıkardığınız değişik sesler sayesinde duygusal gelişimine katkı sağlar
- Bakmaya,dinlemeye,dokunmaya teşvik eder
- Kumaş ve diğer materyallere sahip kitaplar seçtiğinizde dokunmayla birlikte zihni duyusal olarak uyarıldığından dil,zeka,bilişsel duyu,motor gelişimini destekler.
Nereden ve nasıl başlayacağım?
Öncelikle bol resimli, az yazılı kitaplar seçip 1-2 dakika gibi kısa sürelerle başlayın ve yavaş yavaş süreyi arttırın.
Okurken şarkılar, taklitler, vurgu,jest ve mimikler dikkatini canlı tutmak için çok önemli. Hatta ben sevdiği kitapları (evet daha şimdiden ezberledimJ) mutfakta yemek yaparken abartılı bir şekilde anlatıyorum bayılıyor. Siz de deneyin.
Konuyla alakasız olsa da resimle ilgili şeyler anlatın (Mesela ne güzel bir inek. İnekler ne yer? İnekler nasıl ses çıkarır? gibi) Okurken güldüğü, ilgisini çeken yerleri hemen geçmeyin. İlgisini kaybedene kadar tekrar tekrar okuyun, taklit yapın.
Okurken bebeğinizi kucağınıza alıp kitabı da onun kucağına koyup sarılın. Böylece hem kendini güvende hissedecek hem de daha rahat ilgilenecektir. İlgilenmiyor mu? Bir de karnı tok,uykusunu almış ve keyfi yerindeyken deneyin. İlgisini daha rahat çektiğini göreceksiniz.
Uyku öncesi rutinine kitap okumayı eklerseniz hem her gün kitap okumuş hem de uyku öncesi sakin ve keyifli zaman geçirmiş olursunuz.
Dışarıya çıkarken yanınıza sadece oyuncak değil kitap da alın. Ben çantamıza hep sevdiklerinden birini atıyorum ve çok işe yarıyor.
Kitapçıların çocuk kitapları bölümünü birlikte ziyaret edin. Dokunmaya teşvik edeni, hareketlisi, aynalısı, farklı kumaş türlerini içereni, seslisi ,diş kaşıyıcılısı, üç boyutlusu o kadar değişik kitaplar var ki.. Bunların hepsi hem gelişimi hem de sayfa çevirme alışkanlığı kazanması açısından çok önemli. Çeşitli kitaplar gösterip ilgi duyduklarını edinin. Eminim kitapçılarda da en az oyuncakçılarda geçirdiğiniz kadar keyifli vakit geçireceksiniz.
Bir de oyuncaklarını ve kitaplarını aynı yere koymayarak ikisinin farklı şeyler olduğunu kavramasını sağlayın.
En başından beri Gönenç kitapları sevsin istiyorum. Hep bu yönde örnek olmaya, yönlendirmeye çalışıyorum ve şimdilik kitapları seviyor. Görünce mutluluk çığlıkları atıyor, dokunuyor,gülüyor bazen ısırıyor bazen de yırtıyor. Siz de örnek olarak, teşvik ederek kitapları sevmesini sağlayabilirsiniz. Yani bu biraz da bizim elimizde.